Samfunn- og verdiarbeid
Barneidrett er idrettsaktivitet for barn til og med det året de fyller 12 år. Bestemmelser om barneidrett regulerer konkurranser i barneidretten, og idrettens barnerettigheter setter barnas behov i sentrum, og uttrykker de verdiene som skal ligge til grunn for barneidretten i Norge. Idrettslag som organiserer barneidrett skal oppnevne en person (tillitsvalgt eller ansatt) som er ansvarlig for barneidretten.
NTPF har også gjort egne tilpasningger vedr. bestemmelser om barneidrett og beskrevet hva idrettens barnerettigheter betyr for tennis og padel.
Retningslinjene er et politisk virkemiddel for å sikre rettighetene til ungdom som individ og aktive idrettsutøvere. Det innebærer også forpliktelser for andre enn ungdommen selv. Både trenere, ledere, foreldre og organisasjonsledd må følge opp disse retningslinjene i praksis.
Alle med oppgaver i idretten som innebærer et tillits- eller ansvarsforhold overfor mindreårige eller personer med utviklingshemming, skal fremvise en gyldig politiattest. Alle idrettslag som har aktiviteter for mindreårige, eller mennesker med utviklingshemming må utnevne politiattestansvarlig.
NTPF setter verdiarbeid høyt. NTPF har utviklet en plakat med ønskede verdier og holdninger som klubbene kan henge opp på anleggene sine. Det finnes to versjoner, der den ene er en ferdig laget plakat fra NTPF og den andre er er plakat der klubben selv kan legge inn sin egen logo. Det er også laget en Turneringsplakat som klubben kan henge opp på anlegget når det arrenageres turneringer.
Det skal være både enkelt og trygt å varsle i norsk idrett. Alle idrettslag, idrettsråd, idrettskretser, særforbund og NIF har ansvar for å håndtere varsler om kritikkverdige forhold som har skjedd i deres virksomhet
Det skal være en lav terskel for å si fra om brudd på idrettens regler og retningslinjer. Varslingssaker sendes inn gjennom NIFs digitale løsning som heter «MittVarsel». Når et varsel sendes inn er det utnevnte administratorer i klubbene, idrettslagene og særforbundene som tar imot og følger opp varselet.
I NTPF er styremedlemmene Egil André Berglund, Karin Hjelle Dalbak og Mina Sælen Pedersen som er ansvarlige for håndtering av varslingssaker.
Seksuell trakassering og overgrep skal ikke skje i idretten, og er direkte i strid med idrettens visjon om idrettsglede for alle. Likevel vet vi at seksuell trakassering og overgrep skjer i idrettssammenheng, ofte uten at det blir rapportert, håndtert og reagert på.
Norsk idrett har idrettsglede for alle som visjon, og alle mennesker skal gis mulighet til å utøve idrett ut fra sine ønsker og behov, og uten å bli utsatt for usaklig forskjellsbehandling eller mobbing. Rasisme, diskriminering og mobbing er stikk i strid med Norges idrettsforbunds visjon og formål.
Vet du hva du skal gjøre dersom du har mistanke om at et barn kan være utsatt for vold eller seksuelle overgrep? Vet du hva du skal gjøre dersom et barn åpner seg for deg og søker hjelp? Hva kan dere som klubb gjøre for å sikre at alle barn er trygge på trening? Trygg på trening med Redd Barna er et kurs som er utviklet i samarbeid med Norges Idrettsforbund (NIF), Nok.Bergen (Kompetansesenter mot seksuelle overgrep) og flere særforbund der NTPF er med. NTPF setter opp kurs fortløpende med dette temaet og det er også en del av NTFs trenerutdanning. Alle kan ta E-læringskurset om Trygg på Trening for å øke kompetansen på dette området.
Stiftelsen Antidoping Norge arbeider for en ren idrett og et dopingfritt samfunn. Dette gjøres gjennom informasjon og forebyggende arbeid, dopingkontroller og gjennom aktivt samarbeid internasjonalt. Antidoping Norge initierer også forskning på antidopingrelaterte tema. NTPF er et rent særforbundf og vi anbefaler at ledere og utøvere gjennomfører læringsprogrammet Ren Utøver.