Paraidrett
NTPF skal:
- Bistå klubbene med opplæring av trenere og være en rådgiver i arbeidet med å skaffe utstyr og tilpasse anleggene.
- Videreføre paratennisopplæring på trener 1 og trener 2 kurs. Dette er et godt tiltak for å påvirke og senke terskelen for klubber og trenere til å gi et tilbud for paratennisutøvere.
- Planlegging og gjennomføring av demodager lokalt i klubb.
- Samordne samlinger, turneringer (innland/utland) og hjelpe til med planlegging av treningsarbeidet lokalt.
- Videreføre samarbeidet med eksterne samarbeidspartnere som Catosenteret, Sunnaas rehabiliteringssenter og Sunnaas stiftelsen
- Kartlegging av anlegg, tilgjengelighet og tilpasning
- Rådgivning på utstyr
- Oversikt over støtteordninger man kan søke på
Om Rullestoltennis
Spillet foregår på vanlige tennisbaner men med en vesentlig forskjell fra vanlig tennis, ballen kan sprette 2 ganger. Man kan spille i en innledende fase i sin egen rullestol for å se om det er en aktivitet man ønsker å drive med fremover. Etter en innledende fase på 3-6 måneder er det naturlig å tenke på å bestille seg en tennis rullestol. Disse har ekstra bakhjul, cambring på 12-20 ´´ og man sitter dypt i stolen. Stolene er utstyrt med flere festebelter slik at man stolen blir godt forbundet med kroppen. Er man ustabil i overkroppen er det vanlig å bruke mavebelte for å bli mer stabil i sittestilling. Ønsker man å bestille tennis rullestol kan man gjøre det gjennom NAV hvor man får til utlån. Barn og unge under 26 år får stoler til utlån uten egenandel, voksne over 26 år må påregne en egenandel på kr. 4000.-.
Treningen kan legges opp etter ambisjonsnivå. Ønsker man kun å drive det som en treningsaktivitet er det fullt mulig. Har man mer ambisjoner legger man opp med flere treninger både på bane og ren fysisk trening. For barn og unge er det en glimrende mulighet til å ha det gøy samtidig med fysisk aktivitet. En forutsetning for å få til spillet er at man har god koordinasjon og har god mobilitet i rullestolen. Rullestoltennis krever mye bevegelse og dynamikken i spillet gjør at man er utspilt om man sitter stille.
For å kunne delta som konkurranse utøver må man ha en skade som gjør at man ikke kan delta i vanlig tennis. Det er delt inn i 2 klasser, Para og Quad. Para klassen som er den største omfatter skader eller pareser i ben. I denne klassen er det ryggmargsskadde, polio, amputasjon og ryggmargsbrokk som er de vanligste skadene. I Quad klassen har man skader/nedsatt funksjon i både i ben og armer. Man kan ha inkomplette skader i begge klasser. Den er en egen klassifiseringsnorm som administreres internasjonalt via ITF.
Norges Tennis- og Padelforbund arbeider for å legge til rette for at flere grupper skal få spille tennis. NTPF har nå et prosjekt for å legge til rette for rullestoltennis og vi har en målsetning på nå ut til så mange klubber i landet som mulig. Vi søker å bygge opp et nettverk av klubber som er opplærte, motiverte og tilpasset til rullestoltennis. Det er en mye lavere terskel for å gi et tilbud til rullestolbrukere enn det man på forhånd kan tenke seg.